Logo

Stil spørgsmål til fertilitetslægen

Her kan du stille spørgsmål til alt omkring behandling af barnløshed. Vi vil forsøge at svare alle så hurtigt som muligt.


Bemærk at dit spørgsmål vil være offentligt, men at vi naturligvis ikke viser din e-mail og rigtige navn. Hvis du ønsker at være anonym, er det vigtigt at vi har dine oplysninger, ellers vil spørgsmålet ikke blive besvaret.


Alt hvad der står i spørgsmålsfeltet vil blive offentliggjort.


Spørg lægen

Stillede spørgsmål

Alle mine æg løsningstest er negative

Mine ægløsningstests er negative. Vi er et par på hhv 21 og 25 år som har forsøgt at blive gravide i 6 måneder (vi har dog kun aktivt forsøgt i et par måneder) da jeg stoppede på p piller i juni var min mens uregelmæssig i månederne efter, dette er der dog mere eller mindre styr på nu. Er begyndt at tage ægløsningstest men alle mine tests er negative, jeg tester omkring mit ægløsningstidpunkt udefra hvad jeg har beregnet mig frem til. Men tester også dagene op til og dagene efter Og har gjort dette i 2 måneder nu. Problemet er at alle mine test er negative. Har læst at man bl.a. kan se om man har ægløsning hvis ens udflåd har en (æggehvide konsistens) og dette har jeg i et par dage i min ægløsningsperiode dog er testene stadig negative. Er det normalt eller burde jeg være bekymret?


Svar


Kære Anonym

Formentlig har du ægløsning, når din menstruation kommer nogenlunde til tiden. Jeg vil anbefale dig at teste 2 gange dagligt. Læs vejledningen grundigt, da blandt andet væske indtag betyder noget for, om testen virker.


Held og lykke, Ursula Bentin-Ley

Ingen ægløsning efter p-pille-stop

Jeg har ingen ægløsning efter p-pille stop. Jeg er en kvinde på 29 år, som har taget p-piller gennem ca. 13 år uafbrudt. Før jeg begyndte havde jeg regelmæssig menstruation med cyklus på 28 dage og blødning i 5 dage. Jeg stoppede på p-piller i maj i år grundet fertilitetsønske. Jeg fik umiddelbart den sædvanlige menstruation lige efter p-pille-stop, men fik ellers først min “rigtige” menstruation i oktober og igen i november, 6 uger efter den første. Jeg har fast igennem de sidste 3 mdr. taget ægløsningstests, hvor jeg har fulgt anvisningen nøje, men de har alle været negative. Jeg er sund og rask, træner 1-2 gange ugentligt, spiser varieret og er normalvægtig. Min egen læge vil ikke udrede før der er gået 12 mdr., selvom jeg selv frygter at have PCOS – jeg har to veninder med PCOS, som heller ikke havde nogen kliniske tegn på sygdommen udover sjælden menstruation og manglende ægløsning.
Jeg har to spørgsmål:

1) Hvor hurtigt kan jeg forvente normal menstruation og ægløsning efter langvarigt p-pille-brug?,

2) Min egen læge vil ikke tage blodprøver, særligt ikke FSH, LH, SHBG eller frit testosteron, da de åbenbart ikke kan fortolkes, når min cyklus er uregelmæssig. Ville du/I anbefale, at jeg fik dem målt alligevel, selvom der kun er gået 7 mdr.?


Ser frem til at høre fra jer.


Svar


Kære anonym


Der er helt normalt, at der går op til 1 år inden din menstruationscyklus bliver normal efter et langvarigt p-pille forbrug. Det skyldes, at din hypofyse, som styrer din menstruationscyklus, er gået lidt i dvale mens du tog p-piller. Nu skal den i gang igen.


Du skriver, at du før du tog p-piller havde en normal cyklus på 28 dage. Det taler helt klart imod PCOS. Jeg hæfter mig ved, at der gik 5 måneder efter du stoppede med p-piller, indtil du fik spontan menstruation. Næste gang gik der “kun” 6 uger. Det tyder mere på, at din hypofyse er ved at komme i gang igen. Din næste cyklus varer sikkert mellem 4 og 6 uger.


Jeg er enig med din læge, at det er for tidligt at starte en udredning. Højst sandsynligt kommer din cyklus tilbage til det normale inden for de næste 3 måneder.


FSH og LH kan kun vurderes når de bliver taget sammen med østradiol på 2.-3. menstruationsdag, da værdierne svinger gennem din cyklus. SHBG og testosteron er cyklusuafhængige.


Jeg ved det er surt at skulle vente, når du gerne vil være gravid nu. Men der er meget stor sandsynlighed for, at du bliver helt normalt spontan gravid inden for de næste få måneder, når din cyklus er normaliseret.


Held og lykke, Ursula Bentin-Ley

Højt østrogental

Kære TFP Danfert Fertility,
Indfor henvisning til jer mhp fertilitetsbehandling, fik jeg taget en række prøver ved min læge. Min AMH var desværre meget lav (2,2). Men jeg havde et højt østrogental, som var 2.38. Er det ikke for højt? Jeg er bekymret for ovarietumor og tænker at jeg skal scannes. Kan jeg scannes ved jer med henvisning fra min læge? Jeg er i øvrigt 41 år og prøven er taget dag 27 i min cyklus (som i gennemsnit er 26-27 dage).
Tak på forhånd!


Svar


Kære Linnéa


Dit østrogental svinger gennem hele menstruationscyklus. Et tal på 2,38, som du nævner, ses ofte i perioden efter ægløsning og inden menstruation. Det passer fint med det tidspunkt hvor du fik taget blodprøven.


Blodprøven indikerer ikke at der er noget i vejen med dig. Østrogentallet anvendes ikke som indikator for cancer. Prøv at få det undersøgt på din 2. menstruationsdag. Så vil det være lavt, formentlig under 1.


Med venlig hilsen, Ursula Bentin-Ley

Ægoplægning ved feber

Kan man få ægoplægning hvis man har feber?


Svar


Kære Dorthe


En ægoplægning mens du har feber er ikke optimal. Det betyder ikke, at du ikke kan blive gravid, men høj feber vil nedsætte din graviditetschance. Derfor vil man nok i de fleste tilfælde vælge at fryse ægget ned i stedet for. Når først ægget er lagt op er der ikke så meget andet at gøre, end at forsøge at holde temperaturen nede med panodil hver 6. time.


Hvis man har mistanke om en underlivsbetændelse vil man under ingen omstændigheder lægge et æg op.


Med venlig hilsen, Ursula Bentin-Ley

Maveinfektion efter ægoplægning

Hej med jer


Jeg har lige fået sat æg op og tror jeg er endt ud med en maveinfektion efter ægoplægningen (selvfølgelig ikke pga ægoplægning, men bare tilfældigt og desværre, at det sker lige nu). Var en dnjke utilpas i maven ind ved Toilet besøg og kun få timer efter oplægning, har jeg kastet op af flere omgange. Kan det have betydning for om ægget sætter sig fast eller anden negativ betydning i den forbindelse?


Mvh Camilla


Svar


Kære Camilla


Det lyder ikke rart med en maveinfektion. Du kan sagtens blive gravid alligevel. Hvis du tager medicin som tabletter bør du overveje, om du kan få den på en anden måde (plaster eller stikpiller), da den ikke bliver optaget lige så godt gennem tarmen mens du er syg.


Ellers skal du sørge for rigeligt med væske, især hvis det var en frisk behandling. Væskemangel kan forværre symptomer på overstimulation.  Du må gerne tage 1 gram Panodil hver 6. time hvis du har feber.


De fleste maveinfektioner går hurtigt over igen. Hvis det bliver ved eller forvægges bør du søge læge. Du kan godt få antibiotika selvom du kan være tidligt gravid. Husk at oplyse til lægen at du formodes at være gravid.


God bedring.

Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Ikke gravid efter spontan abort

Jeg bliver ikke gravid efter spontan abort. Jeg fik taget min hormonspiral ud i efteråret 2020 og stod allerede to måneder senere med en positiv graviditetstest. Desværre endte det med en MA, og jeg fik en kirurgisk abort, som ikke var komplet. Efterfølgende en medicinsk abort. Efter et par måneders blødning kom min mens og den blev hurtigt regelmæssig 24-26 dage. Min mens varer efterfølgende nu kun 3-4 dage, hvilket er kortere end tidligere. Men vi har nu 8 måneder senere stadig ikke set skyggen af en ny positiv graviditetstest. Vi har testet min mands sæd hjemme, som viser han har normal sædkvalitet. Vi har selvfølgelig regelmæssigt sex 3-4 gange om ugen. Jeg er så bange for, at der er noget ‘galt’ siden jeg endnu ikke er blevet gravid igen. Vi bliver ikke rigtig taget seriøst i sundhedssystemet fordi vi allerede har været gravide en gang og fordi vi fortsat er relativt unge – begge i starten af 30’erne.


Er der grund til bekymring og kan det evt. være mine hormoner, som ikke er faldet på plads efter aborten eller hvad mon næste skridt er for os?


Svar


Kære Anonym


Det er trist du ikke er blevet gravid efter din spontane abort. Det er hårdt at miste, og endnu værre hvis graviditeten ikke kommer igen.


Jeg ved af mange års erfaring, at man let kan komme til at fjerne lidt rigeligt med livmoderslimhinde i forbindelse med en kirurgisk abort. Symptomerne er typisk at menstruationen ikke er så kraftig som tidligere. Der kan også komme sammenvoksninger i livmoderen efter en udskrabning.

Jeg synes du skal bede din egen læge om at henvisning til en gynækolog. Så kan du få foretaget en ultralydsskanning og eventuelt en vandskanning for at se, om der skulle være sammenvoksninger eller andet inde i livmoderen som gør det unødvendigt svært at blive gravid igen.


Det kan også være tilfældigheder som er skyld i, at det ikke er lykkes endnu.


Held og lykke, Ursula Bentin-Ley

Donorsæd kvalitet MOT 10 eller MOT 20?

Hej.


kan man bruge både MOT 10 og MOT 20 hos jer ? Er der nogen regler om det skal være MOT20 ??


Vh Janni


Svar


Kære Janni


Om du skal bruge et sædstrå MOT 10 eller MOT 20 afhænger helt af, hvilken behandling du skal have.


MOT 10 betyder, at der er 10 millioner bevægelige sædceller i 1 milliliter donorsæd. Et sædstrå indeholder normalt 0,4 ml sæd, det svarer til 4 millioner bevægelige sædceller.


Det er ikke alle bevægelige sædceller der er progressivt bevægelige, det vil sige de svømmer fremadrettet. Se denne video om vurdering af sædkvalitet for at se forskellen.


Derfor ender du meget let med, at der i et sædstrå “MOT 10” er 2-4 millioner progressivt motile sædceller.


Hvis du skal insemineres, stiger chancen for graviditet med antallet af sædceller. Forskellen er meget tydelig op til 10 millioner progressivt motile sædceller i sædprøven, men tiltager op til 20 millioner progressivt motile sædceller. Over 20 millioner gør ikke nogen forskel mere.


Derfor anbefaler vi, at du bruger MOT 20 til insemination og til almindelig IVF, hvorimod MOT 10 er god nok til ICSI.


Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Uregelmæssig menstruation

Hej


Jeg har uregelmæssig menstruation efter for 5 måneder siden at være stoppet på p-piller efter 9-10 år. Min kæreste og jeg vil gerne have børn, men min menstruation er helt uregelmæssig, og alle ægløsningstestene er negative. Jeg fik min menstruation første gang efter stoppet 3 dage efter – så det har været menstruation på p-piller-stoppet, ligesom når jeg holdte pause i en uge for at få menstruation. Næste menstruation kom 6 uger efter første menstruation, 3. menstruation kom 8 uger efter nummer 2. Nu er det 6,5 uge siden, at jeg sidst havde menstruation, men min graviditetstest i lørdags var negativ.
Jeg har døjet rigtig meget med mavekramper og hovedpine og kvalme efter sidste menstruation, og haft adskillige dage med menstruationsdage uden at skulle have min menstruation.
Jeg føler mig ikke specielt stresset over det her projekt – jeg føler mig rimelig afslappet omkring det og tænker “det sker, når det sker”.
Får jeg ægløsning, når der er så langt mellem mine menstruationer, og hvad kan jeg gøre for at kende min cyklus, når der er så store og forskellige intervaller imellem?


Svar


Kære Elisabeth


Når der går så lang tid mellem dine menstruationer, har du formentlig ikke en normal ægløsning.


Kan du huske, om du havde uregelmæssig menstruation inden du begyndte på p-piller?


Uregelmæssige menstruationer efter ophør med p-piller kan skyldes forskellige årsager. Hvis dit BMI er under 18 og du samtidigt træner meget, kan det være en forklaring på dine menstruationsproblemer. I det tilfælde bør du holde op med at træne så hårdt.


Det kan også være at du har et højt BMI og masser af æg i æggestokkene, så vi skal tænke på PCO? I det tilfælde vil vægttab og motion være gavnlig.


En tredje mulighed er, at det blot er en følge efter mange års p-pille indtag, og din hypofyse langsomt skal komme i gang igen.


Du nævner ikke din alder. Kan det tænkes, at din ægreserve er lav, og du derfor har uregelmæssige menstruationer?


Under alle omstændigheder synes jeg, at du bør henvises til en gynækolog, som kan undersøge dig og finde frem til årsagen for de uregelmæssige menstruationer.


Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Ivf eller naturligt ved genetisk sygdom?

Sagen er den at min mand er bære af genetisk sygdom som vi IKKE ønsker at give videre…Vi er i tvivl om vi skal forsøge IVF eller naturligt ved genetisk sygdom?


Vi er for længe siden blevet introduceret til vores forskellige muligheder for at få et raskt barn (den gang syntes vi dog vi var meget unge og ikke det rigtige sted i livet til børn)
Men NU har vi et brændende ønske om børn og vi valgte behandling med ivf.. der var 4 mdr ventetid til forundersøgelse og jeg fik taget nogle blodprøver op til…


Vi har så lige været til forundersøgelse og desværre er mit amh tal 5,3 jeg er 25 år gammel.. med de tal kunne klinikken ikke love os fuld antal forsøg da de mente at udsigterne var lange og små for et vellykket forsøg..


Lægen skrev endda ned til mig hvad jeg skulle tage af tilskud hvis vi ville forsøge naturligt..
nu er vi lidt i dilemma…
Vi ved ikke om man burde prøve naturligt.. tag chancen.. hvis det lykkes vil vi self have testet fosteret i uge 10 og skulle barnet have genet vil vi afbryde!


Vi er egentlig okay med tanken om at der er risiko for afbrydelse.. også fordi man er klar over det allerede nu!


Mit spørgsmål er egentlig – hvad ville jeres vurdering være?
Skal vi prøve naturligt – altså er vores chancer bedre for at opnå en graviditet?
Skal vi have is i maven og vente på en ivf behandling? (Vi kan først gå igang om 4-6 mdr da de venter svar på nogle blodprøver på mig)
ELLER skal vi spille på to heste og prøve begge metoder sideløbende…


Min mands sæd kvalitet er helt i top! Så den har vi da heldigvis IKKE imod os…


Mvh et fortvivlet par…


Svar


Kære L


Det er et rigtig svært spørgsmål. Du skriver at din mand er bærer. Har han også sygdommen? Hvis det er en dominant sygdom er risikoen for jeres barn får sygdommen 50%. Hvis din mand er rask bærer af sygdommen, er risikoen for, at barnet får sygdommen lig med nul såfremt du ikke er bærer af samme mutation. Har I den begge to, er risikoen for barnet 25% for at få sygdommen og 50% for at være rask bærer.


Man kan godt teste et befrugtet æg for den specifikke sygdom. Det kaldes prækonceptionel genetisk testning for en monogen sygdom eller PGT-M.


Testningen kan således ikke “reparere” et befrugtet æg som har gensygdommen. Den kan blot forhindre, at du bliver gravid med et barn som har den sygdom I ønsker at undgå. De “syge” befrugtede æg bliver destrueret i stedet for, at man lægger dem op i livmoderen.


Om I skal foretage genetisk testning eller forsøge naturlig graviditet afhænger meget af, hvordan I vil have det med at skulle have en abort, når først du er gravid. Det kan være meget smertefuldt at skulle træffe det valg.


Du har en udfordring, i og med din ægreserve (AMH) er relativ lav. I første omgang vil jeg råde dig til at få den testet igen. Tog du p-piller op til du blev testet? P-piller kan kunstigt nedsætte din AMH-værdi i op til 6 måneder efter du er holdt op med at tage p-piller.


Din AMH siger noget om, hvor mange æg man forventer at kunne stimulere frem under en IVF-behandling. Er der få æg, er chancen for at få flere gode æg man kan teste, også nedsat. Har din kæreste et dominant sygdomsgen skal du forvente, at hver 2. befrugtet æg er sygt. Så I kan forvente, at der vil være flere behandlinger hvor der ikke er æg som er egnet til at blive lagt tilbage i livmoderen.


Hvis din AMH bliver normaliseret, vil chancen for, at der er et rask befrugtet æg efter en IVF-behandling, være rimelig stor. Behandlingen kan således nedsætte ventetiden til en fødsel, fordi du undgår at blive gravid og skulle igennem en provokeret abort efterfølgende.


Jeg vil foreslå, at I bliver henvist til en fornyet samtale på den sygehusafdeling som skal gennemføre jeres behandling, for at blive opdateret på jeres muligheder. Skulle du blive gravid inden I når at komme i behandling, er det formentligt muligt at du kan få lavet en moderkage biopsi.


Men det er en svær beslutning, og der er ikke noget entydigt svar på, hvad der er det rigtige for jer.


Bedste hilsner fra Ursula Bentin-Ley

Donorsæd

Hey..


Kan i modtage donorsæd fra ESB som man kan bruge hos jer ?


Svar


Kære Janni


Vi modtager sæd fra alle registrerede sædbanker som opfylder EU vævsdirektivet.


Vi er holdt op med at sælge sæd direkte fra klinikken, så du skal selv købe din sæd direkte hos sædbanken. Så længe sædbanken er korrekt certificeret er der ingen problemer.


Vi mener det er vigtigt at du selv kan vælge den donor du synes bedst om.


Med venlig hilsen, Ursula Bentin-Ley

Anoreksi og pco

Hej


Kan man have både anoreksi og pco?
Jeg er snart 30 år og fik anoreksi som 15-årig. Jeg fik ikke menstruationen før engang i 20’erne – tilsyneladende pga. for lav vægt.


Da jeg for et par år siden gerne ville blive gravid, blev jeg henvist til fertilitetsbehandling og fik konstateret pco. Jeg havde der været normalvægtig i et par år, men min menstruation var stadig meget uregelmæssig.


I starten var jeg irriteret over, at jeg gennem mange år har fået at vide, at jeg er syg og skal tage mere på for at få regelmæssig menstruation, når det nu viste sig, at der var en anden årsag, men nu kan jeg ikke lade være med at tænke på, om de mange ægblærer er kommet af undervægten. Hvad kom først – hønen eller ægget?


Kan man få pco pga. manglende hormoner som følge af undervægt/ernæring?


Svar


Kære Inge


Det er dejligt at høre, at du er kommet ud af din anoreksi. Du skriver ikke noget om, hvor lav dit BMI var, og hvor længe du var undervægtig.


Når jeg spørger til dette skyldes det, at svær anoreksi også kan påvirke de centre i hjernen som styrer din menstruationscyklus. Det er ikke usædvanligt, at kvinder efter en periode med svær anoreksi har uregelmæssige menstruationer og problemer med fertiliteten. Man kalder denne tilstand for hypogonadotrop hypogonadisme. Det betyder, at de manglende menstruationer skyldes manglende hormonsignaler fra hypothalamus og hypofysen.


Du skriver, at du har fået konstateret PCO. Ved du, om du er blevet udredt for PCOS? Forskellen mellem de to ting er, at PCO blot betyder, at du har mange ægblærer i æggestokkene. For at kunne stille diagnosen PCOS skal du ud over mange ægblærer i æggestokkene også have forhøjet mandligt kønshormon i blodet. Man tester det ved en såkaldt androgen status (en blodprøve der kan tages når som helst i cyklus). Ved PCOS fejler din hypofyse ikke noget, men du har også uregelmæssige menstruationer. Ofte viser det forhøjede mandlige kønshormon sig ved, at kvinden har øget kønsbehåring og tendens til akne.


Hvis du har en korrekt diagnosticeret PCOS er hele dit stofskifte påvirket af det. Det kan give langtidsfølger i form at forhøjet blodtryk, sukkersyge og en lidt forhøjet risiko for at udvikle kræft i livmoderen som ældre. Ofte kan livsstils ændringer nedsætte risikoen for langtidsfølger. Du kan læse mere om PCOS og fertilitetsbehandling, og hvad du selv kan gøre, andre steder på hjemmesiden. Bare følg linket.


Umiddelbart er mit bedste gæt, at dine uregelmæssige menstruationer skyldes en påvirkning af din hypofyse. Du kan sagtens have mange ægblærer i æggestokken og samtidigt forstyrrelser i hypothalamus/hypofysen.


Det er vigtigt at få klarlagt årsagen til menstruationsforstyrrelserne inden du skal starte på en egentlig fertilitetsbehandling, da den måde man skal sætte gang i dine menstruationer og ægløsninger på, formentlig vil være forskellige. I begge tilfælde vil man starte med insemination, hvis dine æggeledere er normale og din partners sædkvalitet er egnet til insemination. Ved PCOS vil man dog ofte stimulere med tabletter, hvorimod man skal give indsprøjtninger med både FSH og LH hormon når det skyldes forstyrrelser i hypofyse hormonerne.


Held og lykke!


Bedste hilsner fra Ursula Bentin-Ley

Cyklus med meget lille blødning

Hej


Jeg har en cyklus med meget lille blødning. Vi er ved at forsøge at blive gravide. Jeg har været på p-piller siden jeg var 16. Jeg er nu 31. Jeg var været af pillerne Ca 6 måneder. Ægløsningen er tjekket hver måned – så den ved vi kommer (i hvert fald er øget LC niveau). Min menstruation er kun 3 dage og med MEGET lille blødning. Kan dette have betydning for chancen for at blive gravid? Hvad kan det skyldes?
Egen læge vil pt ikke gå ind i det.


Mvh
Vibeke


Svar


Kære Vibeke


Det er meget forskelligt hvor meget kvinder bløder når de har menstruation. Det vigtigste er, at du har ægløsning hver måned. Såvidt jeg kan forstå, er dine LH-stix positive hver måned.


Menstruationsstyrken afhænger af hvor tyk din livmoderslimhinde bliver hver måned. Nogen kvinder har en meget tyk slimhinde (op til 12-15 mm), hos andre måler den “kun” 5 mm. Begge dele er normale og undersøgelser har vist, at man bliver lige så godt gravid på en slimhinde på 5 mm som en på 12 mm.


Kan du huske hvor kraftig din menstruation var inden du begyndte på p-piller for mange år siden? Formentlig ikke. Det kan sagtens være, at den var lige som den er nu.


Så længe du ikke har fået lavet en udskrabning er der ikke noget at være bekymret for. Nogen kvinder oplever, at menstruationen pludseligt bliver meget svag efter en udskrabning. Det kan skyldes, at man ved udskrabningen har fået lidt rigeligt med slimhindevæv ud, så slimhinden har svært ved at genopbygges. I det særlige tilfælde kan det være en god ide at give en hormonkur i 3-6 måneder for at sætte gang i processen.


I jeres tilfælde, såfremt I i øvrigt er sunde og raske, vil jeg vente med at gå i gang med yderligere undersøgelser indtil I har prøvet i 12 måneder. Husk at 85% opnår spontan graviditet inden for 12 måneder.


Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Ægdonor

Hej.


Jeg har læst jeres opslag. Jeg 46 år, ikke ryger, og har 5 børn (samme far). Jeg har fået fjerner min livmoder pga. styrtblødninger ved menstruering, så jeg ved slet ikke om det overhovedet er muligt at være ægdonor? (Det er mit spørgsmål)


Mvh Christa


Svar


Kære Christa


Tak for din henvendelse. For nogen år siden ville vi rigtig gerne have udredt dig med henblik på at blive ægdonor. Du har bevist din fertilitet ved at have 5 sunde og raske børn.


Loven siger dog, at man ikke må donere æg efter man er fyldt 35 år. Det skyldes, at der er flere kromosomfejl i æg fra kvinder over denne aldersgrænse. Især risikoen for at få et barn med Downs syndrom stiger kraftigt.


Det faktum, at du mangler din livmoder, spiller ingen rolle for at kunne donere æg.


Endnu engang tak for din velvilje.

Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Graviditetschance efter fryseforsøg

Hvordan er min graviditetschance efter fryseforsøg? Vi har været i gennem vores 2. fryseforsøg, begge i naturlig cyklus, som desværre ikke er endt med nogen graviditet.


Min kæreste er 37 år, og har meget nedsat sædkvalitet hvorfor vi er i ICSI forløb. Han har dog en dreng på 7 fra tidligere forhold, som er “lavet” naturligt. Dengang fik han målt normal sædkvalitet. Min kæreste har haft leddegigt allerede fra han var 20. Behandles idag med benepali.
Jeg er selv 33 år, og er i det store sund og rask. Har fin ægreserve. Er opereret for en dermoid cyste i 2019, og i den forbindelse kunne de se lidt endometriose væv på blæren, dog ikke noget de vurderer burde have indflydelse på graviditetschance.


Jeg fik taget æg ud i kort behandling, hvor vi fik taget 17 æg ud og tømt en cyste. Deraf blev 4 befrugtet og alle frosset ned på 5. dagen pga. OHSS. 1. oplægning var med en 3AA, 2. med en 4BB – desværre gik et af æggene til ved optøning i andet forsøg, så vi har nu kun et æg tilbage i fryseren.
Jeg er lidt modløs, og har tanker om, at det aldrig vil lykkes.
Hvad er din vurdering af vores graviditetschance efter 2 fryseforsøg? Er der noget vi kan gøre for at optimere vores chancer?


Svar


Kære Louise


Din graviditetschance efter 2 fryseforsøg er fortsat rigtig god. Det er alt for tidligt at miste troen på, at det nok skal lykkes.


Jeg synes det er flot, at I har fået 4 blastocyster frosset ned. Så der er noget der fungerer. Spørgsmålet er nok mere, hvornår det rigtige æg kommer.


Du fik taget 17 æg ud. Du skriver ikke, hvor mange der var modne til at man kunne forsøge at befrugte dem. Det er lidt overraskende, at kun 4 blev befrugtet. Den gode nyhed er, at de delte sig meget flot og kunne fryses alle sammen.


Umiddelbart skal I være opmærksom på jeres livsstil. Ingen rygning, en sund og varieret kost, undgå for meget koffein og sørg for at få motion et par gange om ugen. Tænk over jeres vægt og fedtprocent. Mange kommer i underskud med især D-vitamin i løbet af vinteren, så jeg vil anbefale en multivitamin tablet dagligt til jer begge to.


Din kæreste skal være opmærksom på feber, da den kan nedsætte sædkvaliteten betydeligt i op til 3 måneder efter han har været syg. Ellers er der ikke så forfærdelig meget I kan gøre selv.


De lyder ikke til, at din endometriose er så udtalt, at du skal forbehandles med p-piller mellem forsøgene. Du må spørge de læger der behandler dig om p-piller kunne være en god ide. Du kan læse mere om endometriose og fertilitetsbehandling på min blog.


Min vurdering er, at I har rigtig fine chancer for at få et barn i løbet af 3 behandlinger, hvor I får lagt både friske og frosne æg tilbage. Så op på hesten igen. Det skal nok komme.


Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Ægdonation

Jeg er 42 år og er gået i overgangsalderen, ønsker at have et barn til. Interesseret i ægdonation. Jeg ønsker ægdonation med egen ægdonor som er 44 år gammel og der er taget noget blodprøver på hende 2. dag i cyklus. AMH 4,3, østradiol 0,078, FSH 12. Kan jeg brug hende som ægdonor? Der er ikke fortaget scanning af livmoderen osv.


Hvis jeg ikke kan brug hende som ægdonor, har I donoræg som har mørkere etnicitet fx. Fra Mellemøsten?
Tusind tak på forhånd


Svar


Du kan godt komme med din egen ægdonor til ægdonation. Men din kendte ægdonor må ikke være over 35 år gammel. Det skyldes, at der er lange flere kromosomfejl i æg fra ældre kvinder. Det nedsætter chancen for graviditet og øger risikoen for abort og risikoen for at få et barn med Downs syndrom.


Vi har donorer som har brune øjne og brunt hår, og også donorer af anden etnicitet. Jeg vil bede dig og din parter om at få en henvisning til en gynækolog. Ring så på 3834 9030 og bestil en tid til en samtale om ægdonation. Så kan vi bedre gennemgå hele processen og forklare jer hvordan det foregår.


Du kan også læse mere på vores hjemmeside om ægdonation.


Med venlig hilsen, Ursula Bentin-Ley

Svangerskabsforgiftning

Hej


Er 46 år,jeg har været 1.5 år i fertilitetsbehandling,hvor jeg har haft 2 bio.


Nu hvor jeg ikke må behandles i Danmark mere,havde mig og min mand talt om ægdonation i Spanien,men min største frygt er svangerskabsforgiftning.
Mit spørgsmål er ,om jeg skal være bekymret for dette,da dette er min største frygt.


Hilsen Camilla


Svar


Kære Camilla


Svangerskabsforgiftning kan være alvorlig. Jeg forstår godt dine bekymringer.


Har du haft svangerskabsforgiftning tidligere? Hvis ja, tænker jeg, at det kan være relevant at blive henvist til en såkaldt prækonceptionel vejledning på dit fødested, hvor du kan få rådgivning om hvor stor din risiko for en gentagelse er. Din egen læge kan henvise dig dertil.


Din alder disponerer for svangerskabsforgiftning, og det samme gør donoræggene. Det skyldes, at ægget er 100% vævsfremmed. Vi ved, at der er lidt flere kvinder som får kejsersnit og som føder for tidligt når de er blevet gravide med donoræg. Det skyldes især en begyndende svangerskabsforgiftning, hvor man vælger at sætte fødslen i gang før terminen. I de fleste tilfælde er det kort tid før fødslen, og alt får fint efterfølgende. Men en gang imellem kan det være før uge 34, og det kan betyde, at dit barn bliver indlagt på børneafdelingen lige efter fødslen.


I dag anbefaler vi, at du får en børnemagnyl tablet dagligt fra uge 12 til og med uge 37. Den beskytter mod svangerskabsforgiftning. Herudover bør man kun lægge 1 donoræg op ad gangen, da en tvillinge-graviditet i sig selv har en forøget risiko for svangerskabsforgiftning. Langt de fleste kvinder gennemgår en normal graviditet og fødsel. Men samlet set er din risiko lidt øget, det kan vi ikke komme udenom.


Derfor er det også meget vigtigt, at du er åben omkring ægdonationen, så fødestedet ved, at du har en øget risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning.


Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Partnerdonation for lesbiske par

Hej.

Jeg er i et forhold med en kvinde. Jeg har fået fjernet begge mine æggestokke og æggeledere pga sygdom/celleforandringer. Må min partner i dette tilfælde donere sine æg til mig og stadig blive medmor til barnet? Er partnerdonation for lesbiske par lovligt?


Svar


Kære Katrine


Når en kvinde ikke har mulighed for at opnå graviditet med sine egne æg kan hun modtage æg fra en ægdonor. Der skal være en medicinsk begrundelse for at man har brug for donoræg, det er vigtigt.


Man kan så vælge at modtage æg fra en man kender, en såkaldt kendt donor. Det skal være en sund og rask kvinde, helst ikke over 35 år gammel, af hensyn til risikoen for kromosomfejl i de æg donor skal donere. Din donor må ikke være i familie med den som giver sæd (det vil sige, hvis du havde en mandlig partner måtte hans søster eller kusine ikke donere).


I kan sagtens vælge at din partner donerer æg til dig. I det øjeblik hun har doneret æggene tilhører de dig og ikke længere hende. De kan så blive befrugtet med donorsæd og din partner kan være medmor. Det kræver, at I har underskrevet papirerne om medmoderskab inden I går i gang med selve behandlingen.


Din partner skal også undersøges og udspørges om forekomsten af eventuelle arvelige sygdomme i familien, ligesom alle andre ægdonorer skal udredes.


Jeg håber du har fået svar på dit spørgsmål. Hvis ikke, ring til os på 3834 9030. Du kan også læse mere om ægdonation på vores hjemmeside.


Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Stop af hormon behandling efter oplægning af donor æg

Jeg er kommet i tvivl. Jeg har været i behandling med Estrofem og Cyclogest piller. Dem skulle jeg fortsætte med til og med 10 graviditets uge. Jeg har fået at vide jeg skulle stoppe med pillerne Igår. Lørdag d. 11 sept. Men der var jeg kun 10+1, og er det ikke først i uge 12 min egen krop tager over?? Er nervøs for at der er risiko for jeg får en blødning.


Svar


Kære Anja


Tillykke med graviditeten.


Din moderkage begynder at tage over allerede i uge 7, og når du er fulde 10 uger gravid, har moderkagen overtaget hele hormonproduktionen. Du kan således roligt stoppe med estrofem og cyclogest nu. Barnets moderkage har taget over og styrer hormonproduktionen fuldstændig.


Held og lykke! Ursula Bentin-Ley

Anbefaling af mad og drikke

Hej,


Kan I anbefale mad og drikke til fertilitetsbehandling? Min kæreste og jeg har været i gang med inseminering og skal fra næste cyklus igang med IVF. Vi er blevet anbefalet, at vi bl.a. slet ikke drikker sodavand, og der har vi forstået det som om, at det både er sodavand med og uden sodavand. Vi har overraskende nok, snildt kunne afholde os fra det, men har stillet os selv spørgsmålet flere gange om, hvad det er, der gør, at vi ikke skal drikke det. Vi vil jo helst også afholde os fra det, der måtte være i, i andre ting. Kan i hjælpe os med at få dette afklaret?


Svar


Kære Julie


Tak for dit meget relevante spørgsmål.


Der er lavet undersøgelser, bland andet i Danmark, som viser, at når man drikker meget sodavand (med og uden kunstige sødestoffer), er man længere tid om at blive gravid, sammenlignet med en gruppe som ikke drikker sodavand. Kunstige sødestoffer kan også påvirke sædkvaliteten.


Man er også længere tid om at blive gravid hvis man har et lavt indhold af D-vitamin og folinsyre i blodet.


Hele generelle kostråd til kvinder som gerne vil være gravide går ud på at man skal gerne have 800 mikrogram folinsyre dagligt (både vitamintablet og kost), 20 mikrogram vitamin D, det er godt at spise økologisk frugt og grønt hver dag og fuldkornsprodukter samt fed fisk, som er en vigtig kilde til vitamin B12.


Derimod bør du undgå for meget af det røde kød, fjerkræ og forarbejdet kød. Du bør også undgå for meget koffein, ikke mere end 3 kopper kaffe dagligt.


Du kan finde mere information om livsstil og fertilitet på vores hjemmeside.


Held og lykke!


Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Sædkvalitet

Kære vedkommende. Jeg har fået testet min sæd 2 gange, og den lå på 37. Mio Pr. Milliliter og 7/8 mio. Pr. Milliliter oprenset. De sagde, at den var fin nok, men mit spørgsmål går på, om kvaliteten har kunnet være højere, hvis det var helt frisk sæd? Altså de prøver jeg afleverede var 1 time og 45 min. Gamle(skulle være der indenfor 2 timer). Så vidt jeg kan læse mig på nettet, har jeg lettere nedsat, men det skulle være meget normalt i Danmark. Og ville jeg med den kvalitet kunne opnå naturlig graviditet?


Vh
Math.


Svar


Kære Mathias


Når man vurderer sædkvaliteten, ser man på antallet af sædceller som svømmer ligeud (progressivt motile sædceller). Men man vurderer også andre parametre i en rigtig sædanalyse, som for eksempel hvor mange sædceller der ser normale ud (det skal være over 12%), hvor langt de kan svømme i løbet af 1 time (40-50mm/time), og hvor mange der bevæger sig normalt 3 timer senere.


Efter en sædoprensning vil man under optimale omstændigheder gerne have mellem 10 og 20 millioner af de gode svømmere. Hvis man i sædanalysen har fundet frem til, at antallet af normalt udseende sædceller er nedsat, eller at de ikke svømmer så langt som de skal, vil chancen for en naturlig graviditet være lavere end normal, uanset hvor mange gode svømmere der er.


Det er således summen af alle faktorer der siger noget om graviditetschancen. Jo flere negative faktorer, desto sværere bliver det. Læs mere om befrugtningsprocessen.


Når man laver en sædoprensning til behandling, kan man ikke samtidigt vurdere udseendet og hvor langt de svømmer, da disse undersøgelser medfører, at man må tage sædceller fra som ikke kan bruges til behandling. Derfor bruger man kun antallet af gode svømmere til en frisk behandling.


En sædprøve kan sagtens klare transporttiden på 1,5 timer, bare den bliver holdt varm ved kropstemperatur. Så du vil ikke forbedre din sædkvalitet ved at lave sædprøven inde på klinikken.


Der er rigtig mange mænd som har let nedsat sædkvalitet, og som alligevel gør deres partner naturligt gravid. Ofte går der lidt længere tid inden det lykkes, og det kan være en god grund til at vælge at gå i behandling i stedet for.


Det er vigtigt at du har sædafgang 2-3 gange om ugen, at du ikke ryger, da rygning (også hash og Marihuana) nedsætter sædkvaliteten. Det samme gælder for et stort  forbrug af alkohol, koffein og sodavand. Er du overvægtig, vil fedtet omkring maven forhøje kroppens indhold af østrogen (kvindeligt kønshormon), hvilket nedsætter dit testosteron niveau og dermed også påvirker sædkvaliteten. Det er vigtigt at undgå for meget rødt oksekød, derimod er fed fisk godt for din sædkvalitet.


Du finder mere om livsstil og fertilitet på vores hjemmeside.


Bedste hilser, Ursula Bentin-Ley

 

Behandling stærk nedsat sædkvalitet

Til TFP Danfert Fertility


Min mand har svært nedsat sædkvalitet (cirka 1 million sædceller oprenset). Vi blev naturligt gravide efter at have forsøgt i knap 6 måneder. Vi havde måneden forinden været i gennem en ægudtagning + oplægning uden graviditet. (Vi fandt ud af, at han havde svært nedsat sædkvalitet fordi vi fik den testet, da vi gik igang med at forsøge at få barn. Så vi har altså ikke forsøgt et år før vi blev udredt.) Nu vil vi gerne prøve at få barn nummer 2. Vil det give mening at forsøge med inseminering , når vi har kunne lave et barn naturligt?


Svar


Kære C


Undskyld det sene svar, jeg er lige kommet tilbage fra ferie.


Formentlig har din mand haft en rigtig heldig dag, den dag du havde ægløsning og blev gravid uden hjælp.


Det er værd at få undersøgt hvordan hans sædkvalitet er i dag. Er den blevet bedre, kan insemination en mulighed. Hvis den uændret ligger lige så lavt som før, skal der rigtig meget held til, at insemination eller er almindeligt samleje er nok til at gøre dig gravid.


Jeg sammenligner det lidt med at få den helt store gevinst i lotto. Der er faktisk en hel del danskere, som har været så heldige at vinde en stor sum penge i lotto én gang. Men jeg kender ikke rigtig til nogen som har gjort det to gange.


Jeres situation er lidt den samme. Der skal en stor portion held til, hvis sædkvaliteten fortsat er så lav som du beskriver. Om I kan være så heldige to gange er rigtig svært at sige.


Jeg tænker I bør starte med at få hans sædkvalitet undersøgt igen. Så kan I herefter tage stilling til, hvilken behandling der har en reel chance for at ende med et barn.


Held og lykke! Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Vaccine og sygdom

Min mand og jeg er og i iui-h behandling. Hans sædkvalitet blev vurderet til normal lige inden vi gik i gang. Men i vores første forsøg havde han hun 3.5 og i andet 5.5 millioner. Det var noget af et chok for os, men vi er kommet frem til, at det muligvis kunne være fordi han blev vaccineret og var lidt sløj en uges tid efter. Han mente ellers ikke det gav ham feber. Men måske har han alligevel haft lidt. Vi tænker at holde pause i september, så burde det være lige over 3 måneder siden han blev syg af den første og ved den anden mærkede han ingenting overhovedet. Burde det så ikke være forbedret derefter?


Jeg tænker også på mine æg, da jeg overvejer at blive vaccineret i pausen. Hvad hvis jeg bliver syg af vaccinen? Har det også langtidseffekter på æg kvaliteten?


Svar


Kære S


Det er ikke utænkeligt, at din mand har haft lidt feber efter at være blevet vaccineret mod Covid-19. Det er en hyppig bivirkning til vaccinationen.


Feber, uanset af hvilken årsag, påvirker temperaturen i testiklerne, og dermed produktionen af sædceller. Jeg synes det lyder rigtig fornuftigt at holde en måned pause inden I prøver igen.


I modsætning til manden, der producerer nye sædceller hele tiden, har dine æg ligget i dine æggestokke siden du selv var et foster i 20. uge. Æg er meget mindre følsom for temperaturstigninger end sædceller er. Hvis du får høj feber lige op til inseminationen vil jeg tilråde dig at springe måneden over. Ellers er der ingen grund til at vente.


Der er rigtig mange gode grunde til at blive vaccineret mod covid-19 inden du bliver gravid. Hvis du får covid under graviditeten bliver du mere syg end hvis du ikke havde været gravid. Især sidst i graviditeten kan kroppen have svært ved at klare en covid infektion. Der er flere gravide som ender på intensiv end ikke-gravide unge kvinder. Endvidere vil dine antistoffer også beskytte dit barn. Så sørg for at blive vaccineret så snart som muligt.


Held og lykke! Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Hvilken behandling er den bedste?

Hej, jeg er 34 år og har været igennem dette:


2 insemineringer, hvor jeg opnåede graviditet ved 2. inseminering, men den endte i en graviditet udenfor livmoderen.


3. Insemineringer, hvor jeg opnåede graviditet under 3. inseminering, den endte dog i MA.


Jeg står nu klar til at starte FVI i det offentlige, når min menstruation kommer om en måneds tid.
Jeg har en enkelt æggeleder der virker efter graviditeten udenfor livmoderen. Mit spørgsmål er: insemination har jo virket 2 ud af 5 gange. Vil du anbefale at jeg går videre med FVI med det samme? Eller syntes du, insemination giver mere mening? Man skal jo have langt flere hormoner og så er der jo den grufulde ægudtagning, men til gengæld er der større chance for graviditet?


Jeg er lidt i tvivl, hvilken behandling der er bedst for os?


De bedste hilsner
Katrine


Svar


Kære Katrine


Du spørger om du skal vælge IVF eller insemination næste gang? Jeg er slet ikke i tvivl om, at du skal videre til IVF behandling, selvom du er blevet gravid på insemination tidligere.


Normalt vil vi tilråde 3 inseminationer hvis vi ikke kan finde en årsag til, at du ikke er blevet gravid derhjemme. Du har fået en graviditet uden for livmoderen. Det tyder på, at dine æggeledere ikke fungerer optimalt. Du har en øget risiko for at blive gravid uden for livmoderen igen.


Selvom du formentlig godt kan blive gravid ved insemination igen er det tid til at gå videre med IVF behandling, hvis der skal komme et barn ud af behandlingen. Efter 5 inseminationer er det fortsat ikke lykkes rigtigt.


Du beskriver ægudtagningen som grufuld. Det er ikke noget jeg kan genkende. Langt de fleste kvinder føler, at det ikke er det sjoveste de har prøvet, men det er ok. Man er lidt groggy efter at have fået smertestillende medicin og selvfølgelig øm i underlivet, men der er mange ting som er værre end en ægudtagning. Min erfaring siger, at 19 ud af 20 kvinder efterfølgende siger, at det ikke gjorde nær så ondt som de havde forventet. Så der der håb forude.


Held og lykke, Ursula Bentin-Ley

 

Lav amh gentagne aborter

Til rette vedkommende,


Jeg er 37 år lykkelig gift og har en datter på 8 år. Jeg ønsker nummer to barn men har meget lav AMH sidst målt for 3 mdr siden 0,78 normal FSH og normal LH værdi.


Jeg har været gravid sidste cyklus dog en spontan abort som jeg har haft flere gange dog kan jeg ikke huske antal på det længere. Gestationssækken og en lille opklaring kan ses men ikke mere også bliver det en abort.


Hvad er mine muligheder hos jer. Har jeg overhovedet chance for at blive gravid igen ?


M.V.H

Selma


Svar


Kære Selma


Det er hårdt når den ønskede graviditet ikke bliver til noget. Din lave AMH værdi tyder på, at din ægreserve kan være meget lav. Man kan kun regne med FSH og LH når den bliver målt på 2.eller 3. cyklusdag. Man skal også måle østradiol.


Østradiol værdien skal være under 0,2 nmol/l for at du kan regne med FSH og LH. Er den højere sænker den FSH.


Jeg foreslår at du beder din egen læge om at få målt AMH, FSH, LH og østradiol næste gang du får menstruation. Husk, det skal være på 2. eller 3. blødningsdag.


Er AMH igen meget lav, og er FSH over 20, tyder det på, at det kan blive meget svært for dig at blive gravid med dine egne æg. I det tilfælde er det muligt at få ægdonation, og på den måde få ønskebarnet og en søskende til jeres barn.


Jeg ønsker jer al mulig held og lykke.


Ursula Bentin-Ley

Diverse nikotin præparater til rygestop

Hej TFP Danfert Fertility

Inden opstart af IVF-behandling forsøger min mand at stoppe med at ryge (jeg ryger ikke). Han sædkvalitet er normal.


I forbindelse med nedtrapning /rygestop, vil han supplere med fx nikotinplaster/nikotintyggegummi.
Vil brug af andre nikotin-produkter end cigaretter, f.eks e-cigaret, snus samt div. afvænningspræparater som nikotinplaster/tyggegummi kunne påvirke sædkvaliteten, herunder kvaliteten af sædens DNA. I anbefaler på jeres hjemmeside i forhold til opstart af fertilitetsbehandling, at manden ikke ryger. Gælder anbefalingen også andre nikotin-produkter som nævnt ovenfor?


Når min mands sædkvalitet er normal, vil rygestop/stop af nikotinindtag så kunne gøre en forskel i forhold til evnen til at gøre mig gravid?


Med venlig hilsen
Karina


Svar


Kære Karina


Tak for et rigtig godt spørgsmål. Vi anbefaler rygestop, da rygning er en af de faktorer vi ved, påvirker sædkvaliteten. Det er især antallet og bevægeligheden af sædcellerne som bliver påvirket. Tjære og kadmium i cigaretter kan påvirke kvaliteten af arvematerialet i sædcellerne. Det kan øge risikoen for abort. Rygning af cannabis nedsætter også sædkvaliteten.


Medicin til rygestop

Medicin som anvendes til rygeafvending, for eksempel Champix, påvirker ligeledes sædkvaliteten, så det duer ikke.


E-cigaretter

Når det kommer til e-cigaretter er der ikke så megen viden med hensyn til sædkvaliteten. Væsken i e-cigaretter mistænkes for at øge risikoen for kræft, især for cellerne i munden og i lungerne. Man har fundet en øget koncentration af blandt andet formaldehyd i spyt og urin efter rygning af en e-cigaret. Det er derfor ikke utænkeligt, at det også påvirker sædkvaliteten. Jeg kender dog ikke til undersøgelser som har set på sammenhængen.


Nikotin tyggegummi

Hvis din mand ikke kan undvære nikotin, vil jeg derfor råde ham til at tage nikotin tyggegummi. Det bør dog kun være i en kortere overgangsfase.


Andre faktorer som har indflydelse på sædkvaliteten

Undersøgelser har også vist, at stress over en længere periode kan påvirke sædkvaliteten. Om det er stress i sig selv, eller om stress medfører en dårligere livsstil, er ikke helt afklaret. Se her, hvad du kan gøre for at booste din fertilitet.


Hvor lang tid går der inden rygestop påvirker sædkvaliteten?

En sædcelle er 81 dage om at modnes i testiklen. Derfor vil der gå cirka 3 måneder fra du foretager en livsstils ændring, indtil man vil kunne se det på sædkvaliteten.


Det er aldrig for sent at stoppe

Det “gode” ved cigaretters påvirkning af sædkvaliteten er, at den er forbigående. Du kan derfor regne med, at din sædkvalitet vil normaliseres i løbet af nogen måneder efter du er holdt op med at ryge.


Selv om din mands sædkvalitet vurderes til at være normal i en sædanalyse, kan man ikke vurdere arvematerialets kvalitet. Man ser udelukkende på antallet, udseendet og bevægeligheden af sædcellerne.


Undersøgelser har vist, at rygere har en højere forekomst af DNA-fragmentering (DFI), dvs. små brud på arvematerialet. Hvis DFI er forhøjet, er chancen for befrugtning nedsat og kvinden har også en større risiko for at miste graviditeten igen. Livsstils ændringer, bl.a. rygestop, kan normalisere DFI.


Held og lykke med projektet baby.

Venlig hilsen fra Ursula Bentin-Ley

Vaccine og fertilitet

Hej


Min datter er i fertilitets behandling , og har fået at vide at de helst ikke må være sammen med nogen der er blevet vaccineret, før efter 28 dage da der skulle være et eller andet i vaccinen der ikke er godt , for mig som mor lyder det helt hen i vejret , eller er det mig der er forkert på den.

mvh.jane


Svar


Kære Jane


Covid-19 vaccinen forhindrer ikke at man er i fertilitetsbehandling. Dog bør man ikke blive vaccineret i tidsrummet fra ægoplægning til svar på graviditetstesten.


Der er ingen holdepunkter for, at vaccinen kan skade et tidligt fosteranlæg, og i mange lande vaccinerer man også gravide efter 13. uge. I Danmark har man på det punkt en særlig holdning, idet man ikke tilråder gravide og ammende kvinder at blive vaccineret. Dog er der stor uenighed om dette, og Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi har flere gange argumenteret for, at både gravide og ammende kvinder bør blive vaccineret. Man har nu gode data på rigtig mange kvinder som ikke vidste de var gravide da de blev vaccineret, og der har ikke været nogen overhyppighed af misdannelser.


Jeg har heller ikke hørt, at gravid bør holde sig på afstand af nyligt vaccinerede personer. Der florerer mange myter, og det er formentlig en af dem.


Du kan læse mere om vaccinen og fertilitetsbehandling på min blog om fertilitet.


Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Mild IVF

Hej Danfert


Tilbyder I også behandlingen Mild IVF (Japaner-modellen), som de gør på andre klinikker? Og hvis ikke, hvad er så grunden til det?


Svar


Kære A


Mild IVF er ikke noget vi tilbyder. Vi stimulerer individuelt, og vores mål er at få 8-12 follikler (ægblærer). Det er der en god og videnskabeligt underbygget grund til.


Afhængig af kvindens alder, skal der en hel del æg til, for at få et barn.


Hvis du er 30 år gammel, skal der i snit 20 æg til for at få et barn. Hvis du er 40 år gammel, skal der bruges mellem 40 og 60 æg for at få et barn. Jo ældre kvinden er, desto flere æg skal der bruges. Det skyldes, at ægkvaliteten falder, og der er tiltagende flere æg som har kromosomfejl når vi tager dem ud. Disse æg kan sagtens blive befrugtet og kan også dele sig. Hos en del går celledelingen i stå inden de bliver til blastocyster.


Hvis du er 30 år gammel, vil hver 2. blastocyst have normale kromosomer, og har derfor muligheden for at blive til et barn. Hvis du er 40 år, vil kun 1 ud af 6-8 blastocyster have normale kromosomer. Derfor skal der langt flere æg til når du er ældre end når du er yngre.


Der er også videnskabelige undersøgelser som har vist, at æggene ikke er bedre når man kun giver en let stimulation og får færre æg ud. Genetiske undersøgelser (æg-sortering) har vist, at procentdelen af æg med normale kromosomer er ens, uanset hvor mange æg der kommer ud.


Der er også en meget stor engelsk undersøgelse med 400.000 behandlinger som har vist, at sandsynligheden for at få et levende født barn efter en IVF behandling er afhængig af antallet af æg som kom ud ved ægudtagningen. Du kan læse originalartiklen og se data ved at benytte linket. Artiklen blev udgivet i tidsskriftet Human Reproduction.


Samlet set siger de i artiklen, at chancen er bedst når der kommer 15 æg ud. Hvis man tager mange æg ud, stiger risikoen for overstimulation samtidigt. Derfor er der en fin balance mellem at få flest mulige æg ud, uden at risikoen for overstimulation bliver alt for stor.


Det var en lang forklaring på et kort spørgsmål om, hvorfor vi ikke laver mild IVF stimulation og stiler efter 2-4 æg. Jeg håber, at min forklaring og de videnskabelige data som jeg har givet dig, kan overbevise dig om, at chancen for at få et barn er langt lavere når man bruger Japaner modellen, end når man gør en helhjertet indsats hvis din ægreserve gør det muligt.

Steriliseret

Hej.


Jeg blev steriliseret tilbage i 2014. Men siden er der sket det, at jeg er blevet skilt og har fundet mig en ny kæreste. Og vi vil rigtig gerne prøve at få et barn sammen. Er det muligt, at mit kan fikses så vi selv kan prøve? Eller skal vi i behandling IVF?


Svar


Kære A


Hvis du er steriliseret, vil man ikke begynde at forsøge at åbne æggelederne igen. Det skyldes, at resultaterne er alt for ringe efter en re-fertiliserende operation. I skal henvises direkte til IVF behandling. Da I to ikke har fælles børn, kan jeres egen læge henvise jer til gratis IVF behandling på offentligt sygehus hvis du er under 41 år.


Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Dårlig ægkvalitet

Hej 


Dejligt med sådan et forum her!
Min kæreste og jeg er i gang med behandling i det offentlige. Vi har været til én ægudtagning, hvor der blev taget 12 æg ud. Desværre var de alle med fragmentering – selv det æg jeg fik lagt op var med 20% fragmentering. Er det dårlig ægkvalitet?


Jeg er 28år, normal BMI, min kæreste har god sædkvalitet. Hvad kan det skyldes med fragmentering? Kan jeg gøre noget ved det, og kan det være, det kun er ved en enkelt cyklus at alle æg er fragmenteret?


På forhånd tak!
Dbh


Svar


Kære Mette


Ægkvaliteten består af meget andet end fragmentering. Der er ingen grund til bekymring. Fragmentering er noget der kommer og går, og 10-20% er helt normal. Lige efter en celledeling er de fleste æg mere fragmenteret, og nogle timer senere har de små celler optaget nogen af fragmenterne igen. Celledelinger er en dynamisk proces, så derfor må du ikke hænge dig for meget i en enkelt observation på et vilkårligt tidspunkt. Når man vurderer ægkvaliteten, ser vi ikke så meget på fragmentering, men især på delingsmønstrene. Det kan vi gøre, fordi vi bruger embryoskopet, hvor vi optager en lille film af hvert æg, så vi kan se hvordan og hvornår ægcellerne deler sig.


Fragmentering betyder ikke så meget for ægkvaliteten, men det har indflydelse på, om ægget kan tåle at blive frosset ned. Hvis der er meget fragment vil vi vente og se om det bliver en blastocyst inden vi fryser.


Vi ved, at sædkvaliteten også spiller en vigtig rollefor celledelingerne. Derfor er det vigtigt, at I ikke begynder at pege fingre ad hinanden. En sund livsstil er vigtig, sørg for en sund kost og gerne fed fisk mindst 2x om ugen, ikke for meget koffein og tobak, et moderat alkoholforbrug, mange friske grønsager og motion 2-3x om ugen. Resten kan I ikke styre, det sørger klinikken for.


Her til morgen lavede jeg en graviditetsskanning på en kvinde som fik et æg lagt op med over 25% fragment – der var en rigtig fin lille baby i maven. Så der er masser at håbe på, også for jer.


Held og lykke!

Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Donoræg

Hej hvor lang er ventetiden på donoræg hos jer, er. 45år


Svar


Kære Susanne


Afhængig af dine ønsker er vores ventetid 0-2 måneder. I helt specielle tilfælde lidt længere. Kontakt sekretæren på tel. 3834 9030 for at booke en samtale om ægdonation. Den er vigtig før vi kan finde en donor til dig. Vi må behandle dig indtil du fylder 46 år. Hvis du har æg liggende til det tidspunkt, kan vi hjælpe dig med at få dem transporteret til udlandet, hvor de som regel må lægges tilbage indtil du fylder 50 år.


Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Aflyst ægoplægning

Hej,


Jeg er på 31 år og har lige haft min første ivf forsøg som endt med at vi blev ringet op og fortalt at der ikke var nogle æg til oplægning. Jeg startede med at får 150 Gonal-f, hvor efter 5 dage fik jeg øget dosis til 200 (3 dage i træk). Efter anden scanning blev dosen forøget til 250 (i 3 dage). Jeg fik ovitrelle og var til æggeudtagning (7 æg i alt). Næste dag fik vi opkald at 3 æg var blevet befrugtet og vi skulle til æggeoplægning. På dagen bliver vi ringet op, hvor de fortæller at ingen af æggene havde deler sig efter dag 3. Lægen sagde at næste gang kan vi prøve en anden behandlings metode. Det jeg ville spøge, kan det være pga at jeg fik gonal f 3 dage mere så æggene ikke overlevede efter 3 dage? …


Svar


Kære N


Jeg forstår godt at I er frustreret over at der var 3 delte æg, og alligevel blev ægoplægningen aflyst.


Det er umuligt at sige for mig hvad der var årsagen hertil, da I ikke modtager behandling i vores klinik. Men jeg kan sige lidt generelt om årsager til at ægoplægningen bliver aflyst.


Du fortæller, at du startede på Gonal-F 150 enheder, og så blev øget til først 200 og så 250 enheder. Det tyder på, at du ikke reagerede som lægerne havde forventet. Når man skal vurdere hvor meget medicin man skal give, bør man kigge på antallet af små æganlæg i æggestokkene på dagen for opstart og på AMH blodprøven. Herudover er det en god ide at skele til din alder og dit BMI. Jeg går ud fra, at man næste gang vil starte dig på en højere dosis.


Du skriver ikke noget om sædkvaliteten. Hvis din partner har været syg inden for de sidste 3 måneder og har haft feber (temperatur over 38,5 grader), kan det være en forklaring på, hvorfor ægdelingen er gået i stå. Det samme gælder, hvis du har haft feber under ægstimulationen.


Lige nu er der mange yngre som bliver vaccineret mod Covid-19. Hvis manden udvikler feber i forbindelse med vaccinationen vil vi anbefale at I venter med en opstart, så der er gået 80 dage inden vi skal bruge en sædprøve igen.


Jeg vil anbefale dig at I får en snak med en læge på den klinik hvor I modtager behandling for at få klinikkens bud på hvad der gik galt, og hvad de vil gøre næste gang for at optimere jeres behandling.


Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Hormonbehandling

Hej første gang jeg skulle være gravid skulle jeg have hormonbehandling med pergotime og indsprøjtning får og få rigtig ægløsning hvad koster det hos jer da jeg blev gravid naturligt blot ved hormonbehandling og hvordan gør i det får man blot hormonbehandling med det samme når jeg ved det er det der skal til.venligst


Christina.


Svar


Kære Christina


Vi vil tilbyde jer behandling med insemination. Det kræver at dine hormon tal, din livmoder og dine æggeledere er normale. Din partners sædkvalitet skal være normal eller kun let nedsat.


Ved en insemination stimulerer vi dig til du får ægløsning og lægger så den oprensede sæd op i din livmoder. Det øger chancen for graviditet i forhold til samleje.


Insemination er gratis hvis både du og din partner har fået en henvisning til en gynækolog fra egen læge.


Bedste hilsner, Ursula Bentin-Ley

Tidsmangel

Hej,


Jeg er 37 år og har fået målt amh til 3,5 pmol/l og fsh 2,8iu/l.
Jeg er desværre stadig single.
Er mine muligheder for børn meget små?

mvh Malene


Svar


Kære Malene


Du har ret, din AMH er ret lav. Din FSH svinger gennem cyklus, og er den ikke blevet taget på 2. eller 3. menstruationsdag kan den ikke anvendes.


Hvad betyder AMH tallet?

Dit AMH-tal siger noget om hvor stor din tilbageværende ægreserve er. De æg vi bruger gennem livet og indtil vi går i overgangsalderen bliver anlagt i fosterstadiet. Vi bruger så af vores ægreserve indtil der ikke er flere æg tilbage. Nogen kvinder har flere æg end andre.


Kan jeg lave om på mit AMH tal?

Du kan som udgangspunkt ikke ændre på antallet af æg i dine æggestokke. Det er som det er. Men der er situationer hvor dit AMH-tal kan være lavere end det reelt er. Vi ved at kvinder som har taget p-piller i mange år ofte får målt et AMH-tal som er lavere end antallet af æg man kan se ved ultralyd. Når man stopper med p-piller bliver AMH-tallet normaliseret i løbet af 3-6 måneder.


Hvad skal jeg stille op med en lav AMH?

Mit råd til dig er i første omgang at blive ultralyd skannet for at se hvordan dine æggestokke ser ud. Hvis der kun er få æganlæg at se tyder det desværre på, at din ægreserve er lav. Tager du p-piller, kan du overveje at holde 3 måneders pause og få AMH-målingen gentaget, for at se, om AMH eventuelt stiger.


Hvis du vil starte behandling nu eller senere

Du kan også overveje, om det er tid til at få dit barn som single. Med lidt held kan du blive gravid ved donorinsemination, da din alder fortsat er ok. (Alderen er endnu vigtigere end dit AMH tal, når vi taler om chancen for at du bliver gravid).


Endeligt er det også muligt at du får taget æg ud nu og får dem frosset ned. Formentlig laver du ikke så mange æg (pga den lave ægreserve). Du må regne med flere ægudtagninger, inden du har æg nok til at have en reel chance for, at der også kommet et barn ud af behandlingen på et senere tidspunkt.


Din chance vil være optimal, hvis du lader dine æg befrugte med det samme, og så fryser blastocyster ned. Jeg vil skønne, at du skal bruge 4-6 blastocyster for at få et barn.


Hvis du fryser ubefrugtede æg ned, ved vi ikke om de på et senere tidspunkt bliver befrugtet og deler sig. Der er således langt større usikkerhed forbundet med at fryse ubefrugtede æg ned i stedet for blastocyster.


Med venlig hilsen, Ursula Bentin-Ley

FSH og naturlig graviditet

Jeg er 39, vi har to børn i forvejen, og min kæreste har normal sædkvalitet. Vi ønsker barn nr.3 – mit er AMH er 19 og FSH 10,1 (målt dag 3 i cyklus). Er det svært at blive naturligt gravid med så høj FSH?


Svar


Kære A


Umiddelbart ser tallene omkring din ægreserve rigtig fine ud. Du er ikke på vej til at gå i overgangsalderen foreløbigt.


Udfordringen er din alder. Jo ældre du er, desto flere små kromosomfejl er der i dine æg. Når ægget bliver befrugtet med din mands sæd, bevirker kromosomfejlene, at ægudviklingen går i stå igen. Ægget sætter sig således ikke fast i livmoderen. Du skal vente 1 måned indtil du får ægløsningen igen inden du kan forsøge påny.


En kvinde på 35 år har 12% chance for at blive gravid per cyklus. En kvinde på 40 år har 6% chance per cyklus. Så det tager længere tid inden det lykkes. Du kan læse lidt mere om sammenhængen mellem alder og graviditetschance på min blog om fertilitet.


Emnet er godt nok en smule anderledes, men alt det der står om alder og graviditetschance gælder også for graviditeter i naturlig cyklus.

Pre-footer

Klar til at starte din fertilitetsrejse? Vi er her for dig!

Bestil en aftale online og start en ny fertilitetsrejse med os.